Reklama
 
Blog | Václav Kovalčík

Úvaha o Účtenkové loterii

Původní poslání Účtenkové loterie bylo, aby došlo ke kontrole vydaných dokladů, prý to mělo vyvolat jakýsi transparentní dojem, ale pak se sešly jakési zájmové skupiny, aby do hry zaregistrovaly co nejvíce dokladů, až to zní přímo „ze závislosti.“

A tak celý systém postrádá smysl, neboť si nejspíš na hlavní výhry smlsne ta největší pravděpodobnost. Účtenková loterie má také své poslání, je to taková hra na náhodné zbohatnutí, pokud se na někoho usměje štěstí, co se týče hlavních a vedlejších cen.

Je pravdou, že Účtenková loterie působí jako zábava, je to dokonce levnější než hazardní hry v České republice i ve světě. A proto má široká veřejnost možnost a příležitost zkusit štěstí registrací získané účtenky do hry.

Sice posláním státu je jakási transparentnost daňová, ale zdá se, že se uvedená hra zvrtla v šílené závislosti zájmových skupin, které se spojily, aby se zvýšila jejich pravděpodobnost získat a náhle zpeněžit hlavní ceny.

Někdy je však Účtenková loterie vnímána jako buzerace drobných živnostníků, těch drobných papírků se vydává opravdu hodně. Kdyby aspoň existovalo správné třídění nevyužitého až zapomenutého odpadu, jenž z toho bohužel vzniká.

Na závěr bych chtěl dodat, že uvedená státní loterie musí mít jasná pravidla, aby se nedala obcházet a zneužívat. Zároveň nesmějí vznikat kluby fanatiků, kteří to bohužel obcházejí.

Vím, že lidé naší země chtějí zbohatnout, vždyť sociální situace společnosti není zrovna růžová, a tak hledejme jejich další možnosti uplatnění, seberealizací v zaměstnáních a přínosných volnočasových aktivit.

Václav Kovalčík, Zlín

Reklama