Reklama
 
Blog | Václav Kovalčík

Do jaké míry je to nastaveno spravedlivě?

Kdybych se narodil v Americe jižní, anebo severní, myslel bych jako Američan jižní, anebo severní ve svém rodném státě, a to dle osudové konstelace a okolností.

Kdybych se narodil v Severní Koreji, anebo Jižní, myslel bych jako Severokorejec, anebo Jihokorejec ve svém rodném státě, a to dle osudové konstelace a okolností.

Kdybych se narodil jako Číňan, anebo Tchajwanec, myslel bych jako Číňan, anebo Tchajwanec, a to opět dle osudové konstelace a okolností.

Kdybych se narodil jako Rus, anebo Ukrajinec, myslel bych jako Rus, anebo Ukrajinec, a to opět dle osudové konstelace a okolností.

Jenže jsem se narodil v Československu, takže bych měl být správně Čechoslovák, myslet a uvažovat československy dle osudové konstelace a okolností. Již se stalo, ale ono se to nevkusně politicky a geograficky rozdělilo na základě mezinárodních předsudků.

Kdybych byl občanem nějaké mimozemské civilizace, tak bych myslel jako občan mimozemské civilizace, a to opět dle osudové konstelace a okolností.

Být Italem, Španělem, Romem, Bělorusem, Estoncem, Indem, Arabem atd. Býti křesťanem, katolíkem, protestantem, anebo muslimem, budhistou, hinduistou, izraelitou, anebo členem nějaké menší sekty, či církve atd. Určitě bych byl utvářen dle osudových konstelací a okolností životních. Taktéž býti ateistou by fungovalo podobným modelem.

Někde bychom si polepšili, jindy pohoršili. Záleží, co nám bylo v životě dáno, též odnímáno. Všechno by se v nás i kolem nás formovalo vnitřně i ve vnějšku, též morálně, materiálně a společensky. Do jaké míry je to nastaveno spravedlivě?

Václav Kovalčík, Zlín

Reklama